söndag 18 augusti 2024

Sommaren 1994

Sommaren 94, kanske den sommar jag romantiserar mest. Vi var nyblivna, lyckliga föräldrar. Det var så varmt att fönster och balkong stod i konstant korsdrag där på Södra Köpmang en trappa upp. Dessutom grävde fotbollslandslaget brons borta i Amerika.
Allt detta blir Flashback nu när jag läste ut den 30:e boken för iår. Det var en lättläst bladvändare av Pascal Engman & Johannes Selake om jakten på seriemördare/våldtäktsman just den sommaren.
De väver vasst in både VM-matcher men även den tragiska massakern Mattias Flink gjorde i Falun. Jag har läst några fler av Engman och tycker han är bland de bästa krimförfattarna i detta land.
I september tar verkligen den underbara sommaren slut när Estonia sjunker på väg till Tallinn och ofattbara 852 människor dog. Några veckor efter det sitter jag och Bengt Kjellson på tåget på väg till GBG för att vara med på TV3 popquizsatsning (bild2) Musikmatchen.
Båda vi mindes hur vi hade hört morgonpasset där Tomas Tengby hade den där Estonia morgonen ringt upp sin far i direktsändning för att prata om livet & döden. Otroligt varmt och smart gjort.
Peter Alzén
Givetvis lyssnade jag på detta medan jag läste