söndag 8 september 2024

Nick Caves 50 bästa låtar

För många år sedan gjorde BBC en fantastisk dokumentär om Nick Cave där de fokuserade på hans litterära kvalitéer, trots att hans enda topplistehit var bara några år gammal nämndes inte Where the wild roses grow en enda gång.
Förmodligen är Nick den enda som kommit fram från punkstiden som har lika mycket träskblues som bibliska referenser i sitt uttryck. Jag ska se Nick Cave för 5 (kanske sjätte gången, känns som jag glömt bort nåt, Roskolde? ) och han är fortfarande både angelägen och nästan alltid lysande.

Trots att han och Bad Seeds bara haft den där låten på topplistan och har två låtar, Red Right hand från Peaky Blinders och Oh Children från Harry Potter som är kända från filmer/Tv serier så säljer de ut arenor utan problem.
Nick är dessutom en av få artister som mognar med åren utan att bli trist och ointressant, som dessutom mer eller mindre haft ett vuxet uttryck genom hela karriären. De enda jag kan komma på som är liknande är Lou Reed, Bob Dylan och Leonard Cohen, vilka alla Nick har gjort covers på.
Nu har jag äntligen rankat alla hans låtar efter lyssnat ordentligt genom hans väldigt lyckade senaste alster men redan nu funderar jag på om inte Deanna kom väl högt upp men den frenesin och intensiteten som det albumet och den låten har räcker otroligt långt.
kanske läge att kämpa för Nobels Litteraturpris för den käre bibliotekarie sonen från Warracknabeal
Peter Alzén