tisdag 18 oktober 2011

Tåglåtar

Kraftwerk
"Trans Europe Express"
Ralf Hütter, Florian Schneider och Emil Schult beskriver tågresandets inre monolog och framåtrörelse på ett mästerligt sätt. Ingenjörskonst av tyskt märke.


Elvis Presley
"Mystery Train"
Junior Parker och Sam Phillips tågklassiker har gjorts av hundratals artister, ingen kommer i närheten av Kungen. Elvis sista singel för Sun Records.


"Mystery Train Part II"
Steve Earle var lokförare på ett tåg fyllt med demoner fram tills han gav ut plattan "Train a Comin" 1995. "Mystery Train Part II" körde honom ut ur den mörka tunneln. Ångloksnostalgi.


Johnny Cash
"On the Evening Train"
Hank Williams låt handlar om en man och hans son som ser på när de lastar på deras döda hustru/mors kista på ett tåg. Sorglig, svart och nära min egen verkligheten. En av Cashs sista låtar innan han tog snabbtåget till himlen.


Guy Clark
"Desperados Waiting for a Train"
Tågrån och Vilda västern. Visst förknippar vi tåg och film med det. Guy Clarks klassiker är kärleksfull, poetisk och melankolisk. Outlaw country.


Mavis Staple
"Last Train"
Mavis Staple vet att det kan svänga rejält om ett tåg. Järnvägen har soul.


The Supremes
"Love Train"
Kärlekståget har vi alla åkt i någon gång. The Supremes gör det lätt, följsamt och utan att spåra ur. Tut, tut.


Gladys Knight & The Pips
"Midnight Train to Georgia"
Låten gav Gladys Knight en Grammy 1973. Med den i lurarna på resan kan du åka hur långt som helst. En r&b-klassiker.


The Doobie Brothers
"Long Train Running"
The Doobie Brothers startade som ett hippieband, men landande i slutet av 70-talet som ett softrockband med soulinfluenser. Ta tåget med ett fluffigt skäggigt The Doobie Brothers.


Johnny Cash
"Folsom Prison Blues"
Tågvisslan som klassisk symbol för järnvägen och en man följer spåren och hamnar i trubbel. Gavs ut på singel redan 1956, fick ny aktualitet med filmen "Walk The Line i år. "I shot a man in Reno, just to watch him die..."

Anders Sundin
http://open.spotify.com/user/anderssundin/playlist/6JhtTZMD3Uau59bRp9RctU

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar