fredag 22 februari 2013

Scoccos ballader





Förra sommaren var det en debatt om Swedish House Mafia är riktig musik eller i alla fall om det verkligen är konserter de ger, samma sak hände femton år tidigare när Chemical Brothers och andra DJ akter började komma fram. Ni kan gissa hur diskussionerna lät när HipHopen slog igenom men vad ni kanske inte minns är att när artister började använda syntar och sånt i början av 80-talet var det samma sak, de kallades överklasslynglar och inga riktiga musiker, det är väldigt svårt att tänka sig idag att Mauro Scocco var en av dem som blev beskyllda för att vara just det. I dagarna kommer hyllningsskivan Kom ut ikväll där en grädda av svenska musiker tolkar Mauros låtar, ironiskt nog är det mestadels ”riktiga” musiker som Peter Lemarc, Plura och Mats Ronander men  vi får en del av hans egna generationskamrater som Olle Ljungström och Johan Kinde också.
Att det kom en tributeskiva till Mauro var inte så oväntat, artister som Plura och Olle har redan fått en var och det var väl bara en tidsfråga när Mauros skulle komma.
Mauro debuterade som sångare i Ratata på en kassett utgiven av tidningen Schlager med en små larvig låt kallad Ett + Ett men redan på första singeln För varje dag så visade de upp att de markerade en ny era i Sverige.
Mauro har alltid låtit modern om det så är med syntar, moderna R’n’B rytmer eller bara high tech produktion kan variera men musikaliskt lutar han sig lika mycket mot Springsteen som mot U2
Någon som tidigt såg Scoccos storhet var Stickan Andersson och det ryktas om att han köpte upp skivbolaget Stranded, där Ratata låg av den enda anledningen.

”Det kanske låter banalt men jag saknar dig så”

Idag kanske den raden från låten Jackie inte låter speciellt märkvärdig men i den kontext som den kom i var den en smärre sensation, en svensk sångare som vågade både vara känslig och pinsamt naken.
Texterna hos Scocco kan vid en snabb blick se just banala ut men om du hör de där balladerna så är det precis som hos Springsteen eller Plura lysande lyrik.
En god vän bad mig för några år sedan att jag skulle göra en mixcd med Scocco/Ratatas bästa och jag visste han älskade Lundell så jag valde ut de bästa balladerna som Scocco skrivit. Ett par veckor senare fick jag ett mail där han berättade att han inte tagit ur skivan ur stereon sen han fått den.


De sista åren har Scocco även vuxit som person i allmänhetens ögon, där han tidigare bara varit en butter kille så har det nu kommit fram hans humoristiska sida och inte att förglömma hans imitationer. Hans integritet och ovilja att tramsa i TV blir även det stora plus i min bok. Tror vi har behov som killar som Lundell, Thåström, Lemarc och Mauro som inte skojar och stimmar hela tiden.
Oftast känns Mauro som den där killen som du skulle vilja ha som kompis, en kille med mycket god smak och texterna kan kännas som ett vykort från någon du saknat. Nu ryktas det om en dokumentär på SVT i sommar.
Ratatas tredje (Paradis) och fjärde (Äventyr) album är fortfarande stora favoriter hos mig, låtar som Vild och Försent är lika stora klassiker som Jag saknar dig eller Tillbaks till trehörnsgatan.
Ibland drömmer jag om att Mauro skulle producera Lundell, vilket skulle förmodligen leda till en gigantisk klassiker till album.

Kom ut ikväll samlingen är givetvis ohyggligt ojämn och jag hoppar över de mindre intressanta låtarna men Anna Järvinens Paradis och Fibes oh Fibes Jackie är låtar som jag redan nu spelat fler gånger än vad som är sunt.
Peter Alzén

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar