tisdag 2 april 2013

Phil Spector


Efter att ha sett den icke officiella eller not based on a true story filmen Phil Spector med Al Pacino i huvudrollen på CMore häromkvällen, började jag botanisera bland mina skivor och mp3or som är Spectorrelaterade.

Efter att River Deep Mountain High med Ike & Tina Turner inte nåt högre än 88 plats på USA listan så tappade Phil sugen eftersom han själv rankade den inspleningen som den bästa han gjort.
Men 1969 fick han nytt kontrakt med A&M records och även om den första singlen med Ronettes floppade så var han tillbaka på lisorna året efter med  Black Pearl av Sonny Charles & Checkmates, vilken nådde plats 13.
Samtidigt producerade han inte bara Instant karma för Lennon utan fick även ta tag i det som skulle bli Let it be. Följaktligen blev han även involverad i George Harrisons All thing must pass och även Lennons första album med Plastic ono band.

I början av 1974 var han med om en bilolycka och skadade sig väldigt svårt. Men strax efter fick han nytt kontrakt med Warner där han släpper singlar med Dion, Cher, Darlene Love och Harry Nilson.
Även alla hans gamla sextiotalssinglar som hade varit utgågna länga släpptes igen.
Två album som blev ganska nedskrivna var Dions Born to be with you och Leonard Cohens Death of a ladies man men är idag mycket högre rankade, speciellt den först nämnda. Under Cohen inspelningen gick rykten som att han låste in alla musiker och lade en pistol på mixerbordet för understryka sin makt. Även Ramones skivan End of the century som han producerade 1980 var omtalad och ryktena gick om hur de tvingades spela samma ackord för närmare 5 timmar sträck. Mixen här nedan är en mix som aldrig kommer kunna bli utgiven på riktigt, därför är den lysande över Phil Spector senare år som producent, 2009 dömdes han till 19 års fängelse. Förövrigt så ligger det en grym riktig Spector dokumentär på Youtube.

 1. Sonny Charles & the Checkmates – Black girl
 2. John Lennon – Instant Karma
 3. The Beatles – One after 909
 4. George Harrison – What is life
 5. Ronnie Spector – Try some buy some
 6. John Lennon – Hold on
 7. Dion – Make the woman love me
 8. Jerri Bo Keno – Here It comes  (here I go)
 9. Cher & Harry Nilson – A Love like yours
 10. Leonard Cohen – A Left o woman waiting
 11. Mark Stein – The Best years of my life
 12. Calhoon – (Do you wanna dance) Dance dance
 13. Danny Potter – Standing in the sunshine
 14. Dion – Baby Let’s stick together
 15. Darlene Love – Lord if you’re a woman
 16. Cher – A womans story
 17. Kim Fowley – Give it to me
 18. Darlene Love – I Love him like I love my very life
 19. Cher – Baby I Love you
 20. Ramones – Rock’n’roll Radio
Peter Alzén

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar