söndag 30 mars 2014

The Cures 25 bästa låtar

Lyssnade genom alla Cures album nyligen, ett band som betydde ohyggligt mycket för mig en gång i tiden. Det är svårt att bortse från låtar som man spelat så ofta, älskade sedan sommaren 1979, tuff pop men lika vek som det som senare skulle bli The Smiths varumärke, Three Imaginary Boys var en skiva som spelades nästan sönder i mitt pojkrum på Selkroken, skivan som saknade titlar, jo första upplagan hade bara symboler som låttitlar var tillsammans med Joy Division, Magazine otrolig musik att vara missförstådd tonåring till. När sedan uppföljaren kom var jag lite besviken men det släppte snabbt. Det som först kändes som något B Pink Floyd blev snabbt till något modernt som saknade motstycke i min skivsamling just då. 

Första gången jag såg bandet var på Rock Palais hösten 80, då var allt punkigare än på skivan men ändå inte som något jag upplevt tidigare, att arrangören valt att låta skapop bandet T-shirts vara förband gjorde inte upplevelsen mindre bisarr. Även om jag älskar de tre första albumen otroligt mycket så är Faith så annorlunda från allt de gjort tidigare. Vackert, vemodigt suggestivt mer oktober än så här blir inte musik. Pornography tyckte jag var otroligt cool när den kom men idag tycker jag den har åldrats mindre bra, Cure behöver bättre melodier än så. Därefter kom deras period där de inte bara var på det personliga planet det var virrigt utan även musikaliskt, singlar som Let’s go to bed, the Walk, Lovecats och album som the Top spretar åt alla möjliga håll.
Perioden 85-90 var the Cure ett mycket större band än man kunde tro, deras tre album under denna period som startade med The Head on the door var dessutom perfekt popmusik. Kiss me kiss me må vara en alldeles för lång skiva men topparna är otroligt bra. Disintegration är troligen Cures mest sålda album och de låtarna spelades jämt på den tiden då MTV betydde något, ganska uttjatade då men nu är det smått fantastiskt igen. sen känns det som jag tappade intresset för bandet även om Wish har några fina glimtar, skivorna därefter är ganska ointressanta

Vad passar inte bättre en söndag i mars att lista de 25 bästa låtarna med bandet
 Peter Alzén


1.     Boys Don’t cry 
2.     Just Like Heaven
3.     All cats are grey
4.     A Forest
5.     10.15
6.     Love song,
7.     Lullaby
8.     A Night like this
9.     Upstairs room
10. Six different ways
11. Play for today
12. Catch
13. In between days
14. Fire in Cairo
15. Jumping on someone elses train
16. Pictures of you
17. Push
18. A letter to Elise
19. Three imaginary boys
20. Close to me
21. Primary
22. Caterpillar
23. Let’s go to bed
24. Killing an arab

25. Charlotte Sometimes

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar