fredag 24 mars 2017

Punklyrik

Bok: Punklyrik
Peter Kagerland
(Premium Publishing)


Sensommaren 1978 blev jag kompis med en kille som senare skulle döpa mitt första punkband till Pink Pyjamaz, varför vi blev vänner berodde bara på två saker, vi ville bli punkare och vi ville ha ett band. Vi hade ingen större aning hur man gjorde och jag som var sångare skulle såklart dessutom skriva texterna. Jag ska erkänna att jag sneglade på de flesta av mina amerikanske och engelska punkplattor för att få inspiration, några svenska skivor i punk genren fanns knappt då. Man skulle skriva låtar om hur trist allt var, hur mycket man hatade politiker eller kungahuset. Samtidigt var punk ett uppror men samtidigt inte politisk som det blev senare, idag tror alla att punken alltid har varit en vänsterrörelse vilken den inte alls var i början, det viktigaste var att man gjorde något själv.
Att skriva en bok där man på någorlunda sätt går igenom texterna ur en hel genre känns kanske som ett dumdristiskt projekt.  Peter Kagerland kom för några år sedan ut med det definitiva punklexikonet Ny Våg, nu har han gjort ett sidoprojekt från det där han tar sig an de olika textgenrerna i den tidiga punken.

1979 exploderade den svenska punken då en massa skivor släpptes och massor av nya band bildades, många människor som aldrig hade spelat och framför allt aldrig hade skrivit något utanför skolans uppsatser, nu skulle man plötsligt kunna formulera sig och sina tankar. Punken skulle ju handla om sin egen vardag vilket oftast var lättare sagt än gjort.

Efter ett tag utkristalliserades det en bunt olika texttyper som alla band skulle ha på sin repertoar.
En hatlåt till raggare och såklart en mot discomusiken också. Sex Pistols hade gjort skandal med God save the Queen så kungahuset borde man också dissa, sen skulle man givetvis berätta hur tråkigt allt var, det var ett måste.

Ibland blev det lite moment 22 när man skulle dissa svenssonlivet för det tråkiga livet med jobb samtidigt som man skrev en låt om hur jobbigt det var att vara arbetslös.
Peter Kagerland gör ännu en gång ett hästjobb när han inte bara väljer ut 160 olika låtar i 22 ! olika genrer som ska vara typiska för punken utan han intervjuar så gott som alla som skrivit dessa texter, roligt är att rikspolischefen Dan Eliasson ställer upp och berättar om BadBoo Bands låt ”Knulla i Bangkok” men även gävlebor som Sonny Jansson och Janne Ricknell från PF Commando, Bobo Andersson från Bugs, Per Isaksson från Bizex-b och från Sandviken är Håkan Svensson och Lasse Forsberg från HS Art är intervjuade.

Visst är detta ett ganska smalt ämne att skriva en bok om och förmodligen är det mest för oss punk konnässörer men det är underhållande och ordentligt gjort.
De utvalda låttexterna kanske spretar åt många olika håll, men gemensamt för de flesta är att medlemmarna var i tonåren när texterna skrevs och att låtarna på många sätt kom att förändra den svenska rockhistorien mer än vad man kanske tror.
För att citera Staffan Hassling i Slobobans undergång ”Punken stod för ifrågasättande, frihet, kreativitet och sanning. I de orden ryms allt man kunde sjunga om, det viktiga var att man skrev om sitt liv så gott som man kunde.


Peter Alzén

texten var tidigare publicerad i Gefle Dagblad https://www.gd.se/logga-in/bokrecension-punklyrik-valgjort-om-nar-tonaringar-skrev-om-raggare-disco-och-tristess 

1 kommentar:

  1. "Ny våg" är en extremt bra bok. Den här gången ställer jag mig positiv till projektet som sådant men negativ till urvalet av texter då det gäller just mitt band, Bizex-B.
    Men sådant är livet, eller "sådan är lagen", som Sälle i Lars Langs brukade säga.
    Måväl, ett kul initiativ i alla fall. Berömvärt.

    SvaraRadera