fredag 5 oktober 2018

Deep Torkel

Deep Torkel – I Love Dead people (Erikaxelsund) Torkel Knutsson är en legend i många kretsar, en allkonstnär med rötterna i punken. Han var sångare i det sägenomspunna mangelbandet Stoodes och även senare i Suzie Beats Them all. I flera år skrev och regisserade han Burnt out Punks eldcirkus, som regissör och manusförfattare ligger han även bakom biofilmen Naken som i Sverige fick kritiken ”En överkryssad bajskorv” av Nils Petter Sundgren men gjordes i en amerikansk version som finansieras av Netflix och produceras av teamet bakom stora publiksuccéer som Scary Movie, White Chicks, 50 Shades of Black. Idén till ”I Love Dead People” fanns redan på åttiotalet då Torkel tyckte sig höra en länk mellan Stooges ”Funhouse” och Miles Davis ”Bitches Brew” och bestämde sig för att försöka fånga det på skiva.
2014 gjorde han slag i saken, bokade legendariska Atlantis studio och samlade ihop ett gediget gäng vänner och musiker, folk som Åke Eriksson (Wasa Express, Gudibrallan mm), Mats “Magic” Gunnarsson (Diamond Dogs, Thirteen Moons mm), Michael Thimrén (Johnny Thunders Band, Bitch Boys mm), Per Isaksson och Fredrik Jonasson (båda Bizex-B mm), Stefan Björk (Wilmer-X mm) och Christian Falk (Imperiet mm) allt spelades in live men sång pålägg och solon lades på under flera år, lite senare kom William Blackmon i Overlook studion på Musikhuset här i Gävle att mixa ihop allt. Att allt har tagit sin tid beror på många saker bland annat på att när albumet var inspelat hittades Mats ”Magic” Gunnarsson drunknad och när även Christian Falk gick bort kort efteråt var det svårt för Torkel att närma sig det inspelade materialet. Inte förrän han bestämde sig för att kalla det ”I Love Dead People” och se det som hans sätt att hedra sina döda vänner kunde det färdigställas.
Om inte alla gäster och hög ambitionsnivå vore nog så släpps allt som som en exklusiv påse i 500 exemplar, de handnumrerade skivpåsarna innehåller två färgade dubbelvinyler i gatefold-omslag med tryckta innerpåsar, 2 CD + DVD-dokumentär, en textfolder, flera klistermärken i olika storlekar samt ett kort för digital nedladdning. Hur låter det musikaliskt då, Det är tungt och stort, att Torkel gillar Iggy är väl ingen hemlighet och ibland kan det snudda på mästerverket Funhouse, speciellt i det suggestiva möljet som de låter hålla på en längre stund, annars kan jag även höra en hel del av de tidiga Alice Cooper i de mer sofistikerade låtarna. En hel del av låtarna är över 10 minuter långa men många av de vinner på det. Stundtals är det riktigt lysande i sin mörka tyngd, tänk Swans när de var som bäst.
Visst kan man ifrågasätta om 2,5 timmars musik borde ha ansats ned men samtidigt hade inte detta projekt varit lika märkvärdigt om det hade gjorts. En kille som Torkel är nog hellre larger than life än en i mängden.
Att folk från Bizex-B är med på pattan är inte så konstigt redn 2010 spelade Bizex-B och Torkel på en båt på Stockholm ström under kronprinsessans Victorias bröllop, polisen stoppade dem precis som de gjorde när Sex Pistols gjorde samma sak på Themsen 1977. Sen sjunger Torkel på deras senaste skiva Halleluja, Jesus är din vän och även på den kommande skivan bandet ska släppa i vår, det ska även komma en ny Suzie Beats them all skiva och givetvis ännu en Deep Torkel. Visst sa jag nåt om Larger than Life.
Peter Alzén .

1 kommentar:

  1. Jag tar fullständigt avstånd från detta spektakel och kommer aldrig att bli republikan.
    Jag tar även avstånd från Bizex-B-låtarna jag inte sjunger på. Det beror inte på nyss nämnda faktum utan på texternas innehåll.

    SvaraRadera