måndag 29 oktober 2012

Soulspecial vol 1 Motown

Tamla Motown Det finns skivbolag och sen finns det SKIVBOLAG, skillnaden är att skivbolag som är mer än bara en logga på skivan är ofta synonymt med kvalité. Genom tiderna har det alltid funnits kvalitativa bolag som du kan köpa bara genom att se etiketten, Sun, Stiff, Labrador, Factory, Def-jam, Stranded, Warp, Trojan, Stax och framförallt Tamla Motown. Om jag någonsin skulle göra något så fånigt som att tatuera mig skulle det nog bli en Tamla logga någonstans, för är det något som jag alltid har älskat och alltid gör mig på gott humör så är det singlar från Motorcity. hur jag upptäckte och började lyssna på soul var på grund av The Jams version av Heatwave på Setting sons albumet, när jag sedan hittade de båda samlingarna 20 Mod Classics vol 1 & 2 på Gamla stans skivhandel sommaren 1980 var det starten på något nytt.
I slutet av femtitalet hade Motowns ägare Berry Gordy Jr en dröm om ett eget skivbolag, Han skrev låtar till olika artister och framförallt Jackie Wilsons Reet-petite blev en sån stor hit att kapital fanns för att starta det bästa skivbolaget genom tiderna. Jag älskar det som oftast kallas vintage soul och även om jag äger alla tre Stax boxarna dvs. 28cd sprängfyllda med innerlig djup södern soul så vill jag ha mer, men Motown är något annat, många rocksnobbar fnyser lite åt det som om det vore lättvindig musik och ingen riktig soul vilket givetvis är en rasistisk synvinkel på det hela, Motown som andas en lätthet och enkelhet som annan soul saknas men det är bara på ytan, Berry Gordy Jr styrde sitt imperium med järnhand, han fick musikerna, ofta jazzsnubbar som blivit dit lurade om egna jazzinspelningar, att överträffa sig själv, dessutom satte han sådan tävlingsnerv bland alla inblandade från Smokey Robinsons och Holland-Dozier-Hollands låtar till Marvin Gaye och Temptations vokala insatser. Det som är så fantastiskt med Motown och Barry Gordy Jr är att allt detta + hans stenhårda krav ledde till att de bara släppte 535 singlar och det bästa av allt är att 357 av dem blev hits, Ett snitt på nästan 67 %, inget skivbolag genom tiderna har haft ett sånt snitt. Man förstår att inte många presentera när Barry Gordy Jr la till sloganen ”The Sound of Young America” på sina skivor.
Det är svårt att förklara varför Motown är bäst, James Jamesons bas och Benny Benjamins trummor är en gigantisk del, (se DVD Stranding in the shadows of Motown så fattar ni) arrangemangen är alltid grymma, Rösterna är inte alltid Aretha stora i sitt omfång men alltid perfekta till sångerna, låtarna ja det är nog det enklaste, nästan varenda människa blir glad av att höra Singlar från Motown och det är ett betyg stort nog. En trist fest blir så mycket bättre om man sätter på en samling från Motown i alla fall om musiken kommer före flytten till La 1971 därefter blev det en helt annan historia.
här är en trevlig spotifylista med en 55 orsaker till glädje från Motowns 60-tal Peter Alzén

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar