onsdag 20 november 2013

Tyst för fan- Ekon från Ebba Grön

Hyllningsskivor är idag ohyggligt vanligt förekommande, men konstigt nog finns det knappat någon som gjort versioner av Ebba Grönlåtar. När jag letar på Youtube hittar jag skräp som afterski bandet Ebba Gold, Torgny Melins från dansbandskampen göra 800 grader och något rasistband som gjort en egen idiot tolkning av Beväpna er. Det är nog trots allt kanske logiskt, vi som var så gamla att vi såg Ebba grön när det begavs sig vet att urkraften i bandet och faktiskt det unika i deras sound gör att det är svårt att göra.
Visst har replokalerna varit full av band som försökt sig på Were only in it for the drugs, men när det kommer till att göra något eget av det är det svårt.

Ebba Grön kan vara uttjatade men i utförande och egenhet är de det närmaste Sex Pistols detta land har haft, även om det är enklast att jämföra med The Clash.
Det här albumet är ett försök till att göra moderna tolkningar av 30-35 år gamla låtar.
Det som är kul är skivan är så spretig, att det är många olika röster och genrer. Vi slipper höra några renodlade raka pastischer av gamla punkare, även om Gurra (Ebba Grön) och Hasse (Grisen Skriker) är ett undantag med sin fina version av Mental istid. Även Love Antell gör en enkelt Nirvana version av Scheisse. Men bäst är Adam Tenstas Vad ska du bli? Och Samlings Beväpna er. Däremot kan ni med glädje glömma bort Alina Devecerski, Julia Vero, och Beatrice Eli versioner redan nu. Detta är skivan som alla gamla punkare som blivit Sverigedemokrater borde lyssna på trots allt.

Peter Alzén

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar