måndag 18 maj 2020

Ian Curtis

När jag gick i ettan på gymnasiet var det inte lätt att hitta nya importerade singlar i Gävle så jag brukar ibland beställa från Rough trades postorder i London, oftast 10 singlar man läst om i NME eller hört på John Peels nattliga radioprogram, det var alltid en liten högtidsstund när man öppnade paketen som var fulla med frimärken på drottningen och en höstdag 1979 var det liksom ännu bättre för då var Joy Divisions första single ”Transmission” med i högen.
“Dance, dance, dance, dance, dance, to the radio”
liksom maniskt mässar Ian orden och musiken låter elak men ändå mekanisk. Veckan därpå köpte jag deras debutalbum ”Unknown pleasures” och sen förändrades en liten bit av min värld.
I den första textraden på första låten ”Disorder” sjunger Ian Curtis. ”I’ve been waiting for a guide to come and take me by the hand” och det sökande lämnade han aldrig.
idag är det 40 år sedan Ian hängde sig i sitt vardagsrum efter att titta på Herzogs ”Strosczek” och lyssnat på Iggy Pops ”The idiot”, Bara ett par veckor innan det andra albumet skulle släppas och en stor USA turné skulle påbörjas.
Precis som nästan alla som dör tidigt så växte myten om Ian Curtis efter hans död
hur bandet hade utvecklats om han hade levt och de fortsatt kan vi bara spekulera i, två fantastiska album och 3 magiska singlar var vad vi fick.
här är ett försök till 19 covers på låtar som Joy Division gjorde, en del bättre än andra men lite roligt att höra ändå.

Peter Alzén
3 till covers som inte finns på Spotify



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar