måndag 26 december 2011

PF Commando

PF Commando var något av pionjärer inom den svenska punkvågen. De var det första punkbandet att släppa en självfinansierad LP, Manipulerande Mongon men de visade även att punken inte bara var ett storstadsfenomen som begränsade sig till Stockholm eller Göteborg.PF Commando var Gävles första punkband och faktiskt deras tidigaste spelningar förändrade mitt liv, inte bara jag inspirerades utan många andra till att bilda band och spela in egna plattor. Att Zluggo i Bizex-b jämför Pf med Sex pistols är inte så dumt ”på samma sätt som att Clash sagt att de bildades efter de sett Pistols, så bildades Bizex-b efter att vi sett PF” och inte bara de blev inspirerade utan PF (och i viss mån Quiet men) blev det startskott som behövdes för att Gävles rockliv skulle explodera i slutet av sjuttiotalet.

Bandet bestod av Bröderna Sonny (bas, sång) och Kenneth (gitarr) Jansson och Janne Ricknell (gitarr, sång) på trummor fanns nödlösningen Ronny Lundgren, även känd som ”Gangstern” en dansbandstrummis och tillika son till Gävles Raggarrock kung, Teddy Butch, De debuterade hösten 78 med singeln Svenne pop och samtidigt fick de vara med på en samlingsskiva ”Nä nu Gävlar” som Mora träsk satte ihop med olika Gävleband och för att fira släppet av den skivan även på en stor maratongala, vilket var gruppens första spelning. Vi kanske var 5 som hoppade längs framme vid scenkanten under de fem låtar PF spelade men alla av oss bildade band efter det och Di leva fick till och med en karriär av det.


  När de sedan släppte sin LP så hade de sparkat Ronny och skrivit nya trummissen Rickard Sandberg namn på alla låtar som Ronny spelade på, Efter skivan släpptes fick de bra kritik i Expressen av Mats Olsson ”det bästa drag sedan Status Quo live-lp” och på så sätt fick de agera förband till Magnus Uggla på Rockpalais i kungliga huvudstaden, men eftersom grabbarna drack cirka en bryggarbil innan spelningen så lyckades inte bara bli utslängda från sin egen spelning (3 gånger !) utan givetvis portade också. I samma veva fick de ”kontrakt” med skivbolaget Pang records som ville ge ut deras nästa LP, Glada i hågen åkte vi ned till Stockholm för att spela in skivan.
Samarbetet mellan oss fungerade inte alls” säger Sonny.
Pang records ide om vad punk stod för var någon slags Eddie Medusa variant. Bl.a. skickade de förslag till oss på texter som de ville att vi skulle spela in. Ett par av förslagen var "slavinna i gummikläder" och "det går i Evas bak". Och när de dessutom fick dessa förslaget till omslag ” ”De ville att vi skulle pissa på varandra och leka med hundskit” så allt rann ut i sanden men i slutet av decenniumet köptes tejperna loss och släpptes i blå vinyl under namnet ”In a pose”, Sommaren 79 var de även med på Punkfestival på Musikverket, som förevigades som Stranded rekords första produktion, tyvärr är PFs toppspelning oanvändbar för det stora följe av Gävlefolk och även andra fick igång ett sånt röj så alla inspelningsmikrofoner flög sin kos och inspelningen blev obrukbar, vilket det även står på baksidan av skivan. Efter deblacet med den skivan hoppade Janne av för att bilda Ex-pop och Johan Mehrens från Bugs kom istället in på sång men samarbetet sprack efter ett antal kaosartade spelningar och efter det fortsatte bröderna Jansson och Rickard som trio, sommaren 80 när alla börjat räkna bort PF återkom de med singlestänkaren ”Nu ska vi ha kul” och därefter började inspelningen av den tredje lpn nu på det nystartade skivbolaget Mamma. Eftersom Kennet skrivit allt material till ”Jag en duva” så vill han även sjunga på denna, vilket kanske inte var någon lysande idé. 1982 gav grabbarna upp, Rickard och Sonny bildade bandet Bizarre sex sedermera bara Bizarre. Varför skriver jag allt detta jo för i dag spelar bandet för första gången i Gävle på trettio år, tillsmmans med T-Blue, HS-Art, Los Bohemos och P-nissarna är de grunden för en nostalgifest på Folkets hus, Urrke spelar skivor i baren och jag visar film i stora salongen, vi syns där

Peter Alzén


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar