lördag 17 mars 2012

Sveriges mest bortglömde artistIbland får jag frågor om vad jag lyssnar på just nu eller om jag kan rekommendera någon bra skiva. Då vill jag hela tiden berätta om någon ny artist som  jag just upptäckt men när jag får fundera en stund så vill jag hellre berätta om skivor som kanske inte förändrar mitt liv men som jag hela tiden återkommer till.
Ulf Sturesson är en av de bäst bevarade hemligheterna i svensk musik, hans första album ”I overkligheten” som kom 1996 är inte bara en av de fem bästa plattor som gjorts i detta land utan även en av de skivor som känns absolut mest. Den är ett sorgarbete efter att han förlorat sin syster i cancer året innan, han hade dessutom redan förlorat sin bror som blivit ihjälkörd 100 meter från hemmet vid 15 års ålder.


Första gången jag såg Ulf var i Boulongern musikfesten sommaren 1979, men jag hade inte en tanke på honom för sångaren Mats i Traste & Superstararna tog all uppmärksamhet när han sprang ute i publikhavet lekande flygplan. Efter den fantastiska singeln Pengar, dröjde Superstararnas album och efter att ha delat tv-program med Reeperbahn (där Ulf dyker upp i inte bara Amazonmustasch utan även i träskor) så försvann bandet mer ut i periferin, i slutet av 80-talet dök ett nytt Traste band upp igen, den här gången som en kvintett men fortfarande med Ulf som gitarrist.
Men det är inte den historien jag ska berätta nu utan det är Ulfs solokarriär som ska tas upp eller ska jag skriva ”solokarriär”, för den har inte gått så lysande.Ulf är för de flesta kriminellt okänd. I en värld där Lasse Winnerbäck och Melissa Horn säljer multum av sina banala floskler så är artister som Stina Berge, Love Olzon och framförallt Ulf, artister som verkligen känns, med texter som är mer än tonårsrum, musik som kanske är i ett rakt nedstigande led från John Holms 70-tal.
Tänk er en Fred Åkerström utan tillgjort maner eller kanske hellre ska nämna Tim Hardin och Townes Van Zandt, män som inte ryggar för det becksvarta. Första albumet är det stora mästerverket men skivorna efter är inte heller så dumma, den senaste Beroende från 2007 lovade väldigt mycket när den kom. Tyvärr har det inte blivit mer musik utsläppt sen dess, live spelar han fortfarande, tyvärr är han inte här så ofta men ibland funderar jag på att starta en klubb bara för att kunna ta hit Ulf Sturesson eller Nomads men det är en helt annan historia.
Senast han spelade här var på Joe Hillgården en fin sommarkväll för några år sedan, det var det inga konstigheter, inga poser eller fräsiga tomma ord utan allt som de första fyrtio minuterarna innehöll var ångest, desperation och saknad men allt var så gott som lysande.Även om det var en lättsam nästan familjär stämning och han skämtade lite lätt mellan låtarna så är det visor från livets baksida, en resa från botten till att näsan är precis över ytan ”Det goda livet har gjort mig sjuk” det är inte Harry Chinanskis alkoholromantik utan mer vardagligt grått och jävligt.
Ibland får kommer det en känsla över mig att han håller hos i ett stenhårt strupgrepp samtidigt som han ler likt en psykostisk mördare i någon film. När han som andra låt gjorde ”Sommarbarn” reste sig håret på mina armar.

Sommarbarn

Ett vägskäl mellan sjö och berg
Och varje varm augustikväll med gröna knän och cyklar
Ville aldrig åka hem
Skulle alltid finnas för varann
Och medan sommarkvällen brann så sa vi:
Livet väntar och imorrn ses vi igen

En sjö, en ö, en solnedgång
På varma stenar natten lång där låg vi tysta tätt intill varandra
Och vilken känsla att va' fri
Och äldre ska vi aldrig bli
Så svor vi på att alltid va' tillsammans

Sånt man gör när man är barn
Och varje morgondag
Förblir en hemlighet, så'n tur man inget vet

Min syster och min bästa vän
Och flickan ifrån granngården och jag, tillsammans var vi sommarbarnen
I mossan under granarna, där sprang vi kring som galna
Medans sommar'n blev till höst för sommarbarnen

Sånt man gör när man är barn
Och ingen morgondag
Är smärtsamt grå och trist, så skildes vi till sist

Sånt man gör när man är barn
Och varje morgondag
Förblir en hemlighet, så'n tur man inget vet

Sånt man gör när man är barn
Och ingen morgondag
Är smärtsamt grå och trist, så skildes vi till sist
(Ulf Stureson)

Senaste stora turnén han gjorde med band var som förband till Olle Ljungström för ca 10 år sedan. Problemet var skivbolaget glömde att berätta det för turné arrangören, så ingen visste något när turnén drog igång, för några år sedan samband med att senaste plattan släpptes gjorde han och gitarristen Micke Herrström en 16-gigs turné en helg runt Ringvägen på Söder. Idag jobbar han på Studiefrämjande med att hjälpa band att fixa replokaler och annat.Varför jag skriver detta, kanske ni undrar? Inte nog med att Ulf fyllde 51 år i måndags, utan förra helgen gästade han och Niklas Frisk Tomas Andersson Wij på Södra Teatern, där de som extranummer körde den låt som han medverkar på Wijs senaste album. Han har dessutom hittat ett nytt kompband i Bollnäs med nya hungriga killar och gör låtar till ett nytt album. Så mitt hopp är att inte bara du ska låna dina öron till Ulf utan att vi inom snar framtid får något nytt.

Peter Alzén

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar