fredag 3 augusti 2012

Country got soul vol 3


Fick plötsligt se att det kommer en samling ”Country funk1969-1975” på bolaget Light in the Attic, utan att hört skivan så dreglas det nästan i munnen av låtar som Mac Davis – Lucas was a redneck eller Dennis the Fox – Piledriver, dessutom finns 2 stora favoriter som Link Wrays – Fire and Brimstone (som Nomads gjorde en cover på) och den fina Street People av Bobby Charles med.

Givetvis kommer man att tänka på de två otroligt bra samlingarna ”Country got soul” (varav ettan kom ut 2003 och tvåan 2005). En perfekt hybrid av en rot rock som spelades i studiorna Fame i Muscle Schoals i Alabama och Americana i Memphis.
Här har ni gräddan av de artister som på 60- och 70-talen utforskade tomrummet mellan country, soul, funk och blues. Tony Joe White, Dan Penn, Larry Jon Wilson och Jim Ford är artister som borde vara hörnstenar i de flestas skivsamlingar men även de mindre kända som Razzy, Reuben Howell och Wayne Carson är pärlor som jag hade missat.

Givetvis har flera bolag försökt göra liknande samlingar, Dirty Laundry finns i två volymer men tror nog jag bara kan rekommendera den första, den andra är lite för mycket blues för min smak. I fjol kom den mirakulösa ”Delta Swamp rock” från högkvalitéts bolaget SoulJazz.

Det här är musik som man kan kalla tidlös men framför allt så låter det inte gammalt alls utan fräscht och svängigt överlag.

Jag har nu väntad på volym 3 så länge att jag nu tröttnade och gjorde en egen som ni givetvis kan ladda ned här nedan

Country got soul voulme 3
1. Donnie Fritts Whatcha gonna do
2. Bobbie Gentry Slow cookin'
3. Ry Cooder The very thing taht makes you rich (makes me poor)
4. Jim Ford Sounds of our time
5. Dusty Springfield Breakfast in bed
6. Eddie Hinton Cover me
7. Bobby Charles Street People
8. Dan Penn If love was money
9. Don Nix Sweet sweet surrender
10. Gram Parson The new soft shoe
11. Tony Joe White I've got a thing about you baby
12. Ronnie Hawkins I may never go to heaven
13. Kris Kristofferson Why me
14. Delaney & Bonnie Only you know and I know
15. Charlie Rich A woman left llonely
16. Larry Jon Wilson lay me down again
17. Travis Wammack (Shu-Do-Pa-Poo-Poop) Love Being Your Fool
18. Tommy McLain Before i grow to old
19. The Byrds One hundred years from now
20. Connie Smith If It Ain't Love (Let's Leave It Alone)
21. Flying Burrito Brothers To love somebody

Peter Alzén

3 kommentarer:

 1. Åh, Peter, jag blir så imponerad av din utsökta musiksmak, den är i det närmsta identisk med min egen. Jag har lyssnat massor på Country Got Soul-plattorna jag med.

  "Fire and brimstone" av Link Wray är en av mina absoluta favoritlåtar, det är för övrigt den enda Nomads-singel jag äger. Har tyvärr inte hört Delta Swamp Rock men omslaget med bröderna Allman ser väldigt lockande ut. Donnie Fritts-skivan lyckades jag ladda ner i alla fall, "Rainbow Road" är en så fantastisk låt (Fritts och Kris Kristoffersson spelar förresten läskiga våldtäktsmän i Sam Peckinpahs "Bring me the head of Alfredo Garcia".

  Ska spana in detta.

  SvaraRadera
 2. tack alltid så kul att få respons, spec positiv sådan, hoppas det mesta är bra på mixen, har ett par till nästan klara som ska finjusteras i det sista bara, BTW den där filmen köpte jag för några månader sen, ska nog kolla in den nån dag

  SvaraRadera
 3. Har hört några av låtarna som Gram Parsons, Byrds (ett band jag verkligen älskar), Kris, Fritts, Charlie Rich och såklart den fantastiske Larry Jon Wilson.

  Har du sett dokumentären Heartworn Highways om Townes van Zandt, Larry Jon Wilson m.fl.? Den rekommenderas starkt.

  SvaraRadera