måndag 13 augusti 2012

Reggaeveckan dag 1


Man kan fan inte ha en rubrik som vitmansreggae, men jag kommer inte på något bättre just nu. Precis som jag skrev häromveckan angående rockbands flirt med disco så kommer här nu deras försök att leka med baktakten. Rolling Stones var som ofta även här tidigt ut med en fin cover på Eric Donaldsons Cherry Oh Baby på Black and Blue plattan men även Led Zeppelins Dyer Maker har reggaevibbar (och frågan är hur mycket Sting stal till Every breath you take av den ) men i samband med punken så blev reggaen ordentligt populär och många band gjorde reggae låtar. 

Clash var kanske först bland de renodlade punkbanden med en version av Junior Murvins Police and thieves på debutplattan men även många andra som kom fram då som Elvis Costello, Graham Parker och Police valde också ofta att ta till baktakten.
I Sverige spelade Peps tidigt reggae men även här fick musikformen en skjuts framåt vid skarven 70-80tal. Först kom Dag Vag men även band som Gyllene Tider och Noice gjorde låtar med reggaeinfluenser, Ebba gröns försök med Junior Byles Fade away (som hette då givetvis Tyna bort i deras svenska version) försöker jag gå förbi med 
tystnad.

 Låtar som 10cc Dreadlock Holiday och Paul Simons Me and Julio down by the schoolyard skulle lätt platsa på denna mix men fick stryka på foten i sista sekunden. Även om det finns låtar från före 77 och efter 82 så känns det som guldåren för reggaeinfluenser var då. 

Många verkar tycka dessa reggaeförsök tillhör bandens sämre men jag är inte så säker på det, tycker de flesta är i sin naiva form väldigt charmiga. 

1.     Patti Smith – Redondo Beach
2.     Rolling Stones – Cherry oh baby
3.     Slits – I heard it through the grapevine
4.     Dag Vag – Tjockhult
5.     Little Steven – Solidarity
6.     Led Zeppelin – D’yer Mak´er
7.     Alternative TV – Love Lies Limp
8.     Killing Joke – Ghost of Ladbroke groove(dub)
9.     The Clash – The Guns of Brixton
10. PF Commando – Gänget från 60
11. The Boomtown Rats – Banana Republic
12. Mikael Rickfors – Tender turns tuff
13. Peps – Rotrock
14. The Members – Clean men
15. The Specials – Doesn’t make it alright
16. Elvis Costello – Watching the detectives
17. Graham Parker & the Romour – Don’t ask me questions
18. Stiff Little Fingers – Bloody dub
19. Ruts – Give youth a chance
20. Police – Walking on the moon
Peter Alzén

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar