onsdag 30 november 2011

Den softa popen regerar


En av orsakerna att twittra är att man kan följa roliga människor, som antingen skriver fyndiga, intelligenta saker eller de som lägger upp roliga eller intressanta länkar.
En av dem som är mästare på att lägga upp obskyra youtube-länkar med mer eller mindre obskyr 60 & 70 tals pop är Fadingyellow, eller som han heter på riktigt Jörgen Johansson.
Länkarna till Youtubeklipp är på grupper som det amerikanska Left Banke eller svenska Tages, ibland mer kända som Simon & Garfunkel eller en ny sprillans inhemsk akt som Christoffer Lundqvist. Det primära har varit att öppna mina och alla andra som följer honom ögon för bortglömda, obskyra och i vissa fall alldeles främmande pärlor i popmusikens höjdpunkter från det sena 60- och tidiga 70-talet.
Givetvis blev vi kompisar på Facebook också, givetvis visade det sig att han precis som jag är en gammal skivaffärsnörd, det kanske är ett dilemma när dylika kommer ut på nätet, det ska visas upp vad vi gillar, tipsa om dokumentärer, vi kan gå ned oss i djupa diskussioner om obskyra band eller bara peppa varandra att gilla mer och ännu mer musik.

Jörgen Johansson startade efter sina år i skivaffär 1982 Tracks on Wax postorder där han sålde ovanliga 60-tals och New-Wave singlar till hugade spekulanter över hela världen. 1984 startade han skivbolaget Tracks on Wax och gav ut album med suveräna Watermelon Men från Uppsala och The Creeps första LP "Enjoy the Creeps", 4 år innan de slog stort med "Oh i like it".
Sina obskyra 60-tals skivor ledde till att han fick ett stort kontaktnät som ledde till fler mer eller mindre obskyra gamla singlar.
Många av dessa samlade han på sitt nya skivbolag som han startade i början av nittiotalet Fading Yellow.
Jörgen har sedan dess bedrivit ett mer eller mindre arkeologiskt sökande efter den där lite mjukare popmusiken som ofta etiketteras som Sunshine pop, Soft-pop eller Psych. Artister som gjorde någon eller några skivor, artister som hamnade i bakgrunden av de mer kända från den tiden men det är inte säker på att de låtarna är sämre. På ett antal skivor har han samlat denna musik, under namnet Fading Yellow. Skivorna har varit limiterade i 1000 exemplar med snygga omslag och är nu uppe i 13 volymer, den senaste är precis släppt. Givetvis är det inte absoluta toppkvalité på alla inspelningar men i mina öron duger de bra. De skivorna som jag spenderat mest tid med sen jag fick dem strax före midsommar är två nya samlingar som Jörgen satt ihop, den första innehåller hans favoriter från skivor som han bytt till sig med Bob Stanley (Saint Etienne) en annan känd popnörd och skivsamlare och den andra skivan är full med soullåtar som ska ha samma känsla. På den första skivan hade jag troligen inte hört ett enda spår från innan men alla var underbart bra.
De tidigare skivorna har idag blivit små rariteter och ettan gick för en tusenlapp i vintras på Ebay. Men det är precis så här jag vill att nätet ska vara, få nya kontakter, hitta roliga saker och kom ihåg ibland är det de små små sakéerna som smakar bäst.


Peter Alzén
jag bad Jörgen sätta ihop en lista över 10 av hans Fading Yellow favoriter
fadingyellow.tumblr.com
Friends of the Family - Can´t go home.Philamore Lincoln - The north wind blew south.Peppermint Trolley Co. - Trust.

Phil Cordell - Red lady.Disraeli - What will the new day bring?The Giant Jellybean Copout - Look at the girls.Jon - Is it love?John Pantry - Long white trail.The Eight Day - Building with a steepleBilly Elder - Don´t take the night away.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar