söndag 10 juni 2012

Dagens låt 1993


I början av nittiotalet drev en kompis och jag en rockklubb i Gävle, vi hade förutom en hel del lokala akter besök av bland annat Graham Parker & Mick Ronson, William, Atomic Swing, Whipped Cream och Wedding Present. Men frågan om de som inte var allra bäst ändå var Popsicle.

Popsicle var snudd på det närmaste vi i Sverige hade av den oljudsbaserade alternativ rocken som vällde fram, de hade bildats i Piteå som Genre Hippie, ett band som ofta blev spelat av Lars Aldman i Lilla Bommen, den tidens enda sätt att höra nu musik i p3 men efter en Stockholms flytt blivit Popsicle och åtskilligt mindre goth.

Klas Lunding som en gång i tiden startat den legendarisk skivbolaget Stranded, där han lanserade Lustans lakejer och Ratata, hade i slutet på 80-talet på sitt nya bolag Telegram varit fanbärare för dansmusiken i Sverige. Men efter att ha sett Ride på Melody så skrev han ett kontrakt med Popsicle. Redan på första albumet Lacquer hade de sitt indieepos klart, Hey Princess var inte bara en klockren hoppa-i-glädje låt i början av nittiotalet utan fick även vara med i Henrik Schyfferts ”The 90’s ett försvarstal”. Att bandet gjorde en Morrissey på grammisgalan och önskade att Arvingarna skulle dö i en tragisk bilolycka var nästan för logiskt men frågan om det inte toppades då de 1993 döpte en EP till The Powerballads E.P och lät följaktligen låtarna heta så med bara ett nummer till. Sen ett par år senare blev de större med en mer traditionell rock och hiten Not Forever men som man brukar säga det är en annan historia.


Peter Alzén

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar